RUH
- murat
- 15 Haz 2019
- 2 dakikada okunur
RUH gizemli olması dolayısı ile insanoğlunu çok ilgilendiren bir konudur.Gizemi ona değer katar.Konu hakkında çok anlatım vardır,ancak her anlatım ESASın etrafïnda döner ve tam isabet edilmediğinden her çağda insanların merak konusu olur.
Ruh hakkïnda bilinmesi ve bilinmemesi gerekli yerler var ki Kur-an'da pek açıklık getirmez
İSRA SURESI / 85 - Ey Muhammed! Sana ruhtan soruyorlar. De ki: "Ruh Rabbimin (emriden)bildiği bir iştir ve size ilimden ancak az bir şey verilmiştir."
Diyerek keser atar.Ancak orda bir açık kapı bırakır.RABbimin EMRİndendir demesi ile burada RAB ve EMRİni düşünmek gerek.Allah'ın emrindendir demiyor.Rab Allah'ın terbiye edici sıfatıdır.
Görüldüğü gibi emirler alemindendir.
Peki Rabb'imiz bize ne emir verdi? Diye kendimize sorduğumuzda; Allahın bu mukayyet( sebeplere bağlı olan)Alemde(afak) ve Adem'deki(enfüs),Efal sıfat ve zat tecellilerinden başka hiçbir şeyi emretmediğini görürüz.
Kendin diye bildiğin bu tecellilerin,senin olmadığını bunların sahibinin Cenabı Allah olduğunu,Tevhid makam talimi içerisinde uzun uzun tahsil ettin.
Resulullah efendimiz bir hadislerinde:
Evvela ma halakallahu Ruhi( Allah evvela benim Ruhumu yarattı)buyurmuştur.
Bu Ruh külli Ruh idi.
Ruh birdir parçalanma kabul etmez.
Fakat külli Nefisten tavsilatı Muhammediye dediğimiz,
Cemadatta tek cemadatı Ruhu ile, Nebadatta,Nebadatı iki Ruhu ile,
Hayvanatta Hayvanatı üç Ruhu ile ve İnsanatta, İnsanatı dört Ruhu ile tecellisini gösterdi.
1-Yani Cemadatta tek ruh,
2-Nebadatta hem Cemadat hem Nebadat,
3- Hayvanatta hem Cemadat hem
Nebadat hem Hayvanat,
4-İnsanatta Cemadat-Nebadat-Hayvanat ve İnsanat ruh ile tecellisini gösterdi.
Bu netice itibari ile İNSANda tüm canlı ve cansız ruh Cem halinde olmakta. Onun için Fenafillah mertebelerinde fiil-sıfat ve zatını terk emirleri enfüs-afak ve HAREKE(hareket eden) ve SUKÛN(sakin,hareketsiz)da fail-mevsuf-mevcut Alah,olarak telkin verilmekte.
Eğer salik tüm cemadat,nebadat ve hayvanatın insan olarak kendinde nasıl CEM olduğunu sorarsa,ona en basit misal ile
1-ilmin ile toprak ve maden(cemadat)sendedir.Ya çöl gibi toprak,yada bereketli toprak.Eğer yakman gereken fiil,sıfat zatın varsa sendeki ilim toprak altındaki kömür madeni nisbetindedir.Eğer dağıtman gerekli ilmin varsa o da elmas,altın gibi cevher olan ilmindir.!!!(zikir)!!!
2-yaşamın ile bitki(nebadat) ya güzelliğini saçan bir çiçek,ya koku saçan--ya dikenli kaktüs,ya gölge veren ağaç,ya meyva veren ağaç,ya üstünde gezilen ot-çim misali.!!!(fiiliyat)!!!
3-huyların ile hayvan(hayvanat),ya yïlan-çiyan,koyun-kuzu,ya papağan-tavus vs. misali HUYlar kişilerdeki hayvaniyetlerdir.!!!(sıfat)!!!
4-tûm bunlar kişidedir,kişi cemadat,nebadat ve hayvanatın cem evi veya camii sidir.Ne zaman bir simyacı gibi tabiat ve yaşam için (kendin için deyil) değersiz ilmini,yaşamını ve huyunu değerli bir ilme(cevhere) dönüştürdûn işte insanat ruh o zaman sende hasıl oldu ve biz buna KEMÂLÂT diyoruz.!!!( zat)!!!
Mürşidler senin afaktaki Rabbindir bunu unutma.Değişim O'nda başlar.
Bir hadistede ''men arafe Nefsehu fakat arafe Rabbehu '' yani ''nefsini bilen Rabbını bilir.'' buyurulmuştur. Nefsimizi bildiğimiz zaman,Cenabı Allahın bizdeki tecellisi olan efal sıfat ve zatın o olduğu anlaşılmış olur.Dolayısıylada,bizlerdeki varlık Rabb'imizin varlığı olduğu için, bizden duyan,bizden gören,bizden konuşan ve her türlü icraatı yapan Rabb'imizin olduğu açığa çıkmış oluyor.Bu kesretteki Rabb'in tecellilerinede Ruh denir.Kesreti seyreden insan ,hayvan,bitki,taş görür,,,SEYRAN eden Rabb'imizin ruhunu görür.
Ormandan kestiğimiz bir ağacı bıçkıcıda,kereste veya tahta deriz . Marangoz hanede,kapı veya pençere yaptığımızda kapı veya pençere deriz. aynen onun gibi,Uluhiyet mertebesinde Allah adını aldığı gibi,Rububiyet mertebesinde Rab ve 99 Esma almakta,zerreden kürreye kadar bütün tavsilatı Muhammediyeden tecellisinede, Ruh dendi.Onlarda,bulundukları yere göre isimler aldı.Onun için Ruh,Rabb'imin emridir. Ruhun fark tecelileri ile kesreti seyretmek ve seyredilmesine vesile olmak ibadetlerin en üstünüdür

Comments